Varbergskvinnojour Varbergs kallbadhus
LÄMNA SIDAN
NU!
SÅ HÄR GÖMMER
DU DITT BESÖK
GDPR
INFO

 

VID AKUTA ÄRENDEN RING 112

EJ AKUTA ÄRENDEN RING 11414

KVINNOFRIDSLINJEN DYGNET RUNT  020-50 50 50

 

Kvinnojouren Frideborg
Tel: 0340-10511
Mån-fre 09-16

Kontoret har stängt under röda dagar

Lunchstängt: 12-13

Jourtelefon: 070-2517440 (STÄNGD V.52)
Lördag och Söndag 9-12, 17-20  (Alla aftnar stängd)

 

kvinnojour@gmail.com

Hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck grundar sig i föreställningar om kön, makt och sexualitet och är en form av våld.

Det som särskiljer hedersförtryck ifrån annat patriarkalt våld är att det sanktioneras av ett kollektiv och att heder, skam och vikten av en bevarad “oskuld” är centrala värden. Kollektivet består av familj, släkt och landsmän. Hedersnormer är inte knutna till någon viss religion eller etnisk grupp men ofta har kollektivet sin bakgrund i icke-demokratiska samhällen med starkt patriarkala familjesystem.

Våldet ser olika ut i familjer som lever i en hederskontext. Men de normsystem som våldet är en del av kan beskrivas som så att männens och släktens anseende och status är beroende av de närstående tjejernas och kvinnornas beteende, framför allt när det gäller sexualitet och oskuld. Tjejer skall vara oskuld när de gifter sig och killar måste gifta sig med en oskuld. Det handlar inte nödvändigtvis om tjejens beteende i verkligheten, rykten kan anses lika skadliga för hedern. Könsstympning är en annan form av våld som förekommer.

Även om kvinnor och tjejer inte anses ha en egen heder är mammor ofta med och utöver kontrollen och förtrycket, eftersom dotterns beteende återspeglar vilken typ av kvinna mamman själv är.

Kontrollen kan sträcka sig från begränsningar i vardagen, exempelvis gällande fritidsaktiviteter eller klädval, till giftermål och utbildning. Även killar utsätts, till exempel då de tvingas utöva kontroll på syskon, kusiner m.m. eller blir bortgifta mot sin vilja.
Homosexuella killar är särskilt utsatta.

Oskuldskravet ställs framför allt på tjejer/kvinnor. Tjejer/Kvinnor som bryter mot hedersnormerna skuldbeläggs och bestraffas. Den som utöver bestraffningen, våld och förtrycket uppmuntras eller tvingas till det av den närmaste omgivningen.

Filmer om hedersrelaterat våld och förtryck: https://youtu.be/pAqtz-e3D3Q https://youtu.be/VepuyvhHYdM https://youtu.be/1MKvx1gUFAE
Böcker: Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv av Arkan Asaad
Blod rödare än rött : en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning av Arkan Asaad